Tevreden klant

Bijna twintig jaar keken we naar de open haard die we ooit zo mooi vonden. Maar de stoere bielzen balk steunend op een stevige en sierlijke gietijzeren staaf was achterhaald. Tijd voor verandering; we hikten er tegenaan. Totdat onze dochter en schoonzoon voor hun nieuw op te bouwen rookkanaal en schouw in hun monumentale woning de hulp inriepen van Rob van Houwelingen.

“Mam, welke schouw vind jij het mooist, nummer een of twee?” Ik ga voor nummer twee, maar het wordt nummer een. Terecht gezien hun woning, maar schouw nummer twee blijft in mijn gedachten.
De installatie van het rookkanaal en de plaatsing van de nieuwe schouw bij onze kinderen gaat goed. Als ouders volg je dit op de voet en inderdaad: het zag er schitterend uit.

Voor ons reden om de koe nu eindelijk bij de horens te vatten. “Wil je Rob laten weten dat wij binnenkort contact met hem opnemen?” Appje terug: “ hij komt morgen.” Snelle actie. Toen de afspraken waren gemaakt, was de startdatum ook razendsnel geprikt.
We gingen voor die andere schouw, nummer twee. Die stond gelukkig nog in de showroom. En de afbraak en afvoer van de oude haard zou meteen dinsdag starten.
Tweede Pinksterdag stond voor ons in het teken van opruimen. De dag daarna stonden de heren voor de deur en het ‘circus’ begon. Allereerst werden de deurmatten omgedraaid. “Heel belangrijk, dan beschadigen ze niet.” Vervolgens kwamen het karton en het plastic afdekzijl binnen rollen. Echt alles wat er toe deed, werd afgedekt.
Natuurlijk geeft het stof en overlast, maar het is voor het goede doel: die mooie eigentijdse schouw! Op dag twee was al het oude weg en keurig afgevoerd. De opbouw kon starten! Niet zonder controle van het bestaande rookkanaal, want gedoe achteraf, daar schieten we niets mee op.
Dag drie: helemaal klaar. Schouw en rookkanaal keurig gemetseld wacht alleen nog op de stukadoor. Ook daar was in voorzien: opbouw en stucwerk liepen naadloos in elkaar over.

Hebben we de haard al aangestoken? Nee, dat mag nog niet van Rob. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, zoals de droogtijd van metsel- en stucwerk. Hij geeft de datum aan. Ook dat is een stukje nazorg!