Rookkanalen - Rob Houweling stijlschouw specialist

Rookkanalen

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Reinigen van het rookkanaal

Het is belangrijk om uw rookkanaal regelmatig te reinigen. Als u uw rookkanaal niet regelmatig reinigt, zou dat een schoorsteenbrand of zelfs koolstofmonoxidevergiftiging kunnen veroorzaken. Als een kachel gestookt wordt, komen er niet-verbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Deze deeltjes hechten zich dan aan de koudere wanden in het hogere deel van het kanaal. Dit is roetaanslag, ook wel creosoot genoemd. Deze roetaanslag vormt een teerachtige, zeer brandbare laag. Doordat dit zeer brandbaar is, is een schoorsteenbrand eigenlijk zo goed als onvermijdelijk.

Onderhoud aan het rookkanaal

Onderhoud aan uw rookkanaal is van groot belang. Als er gestookt wordt in de kachel, komen niet-verbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de koudere wanden van het kanaal. Als uw rookkanaal door deze rookgassen verstopt raakt of kapot gaat, kan dit nare gevolgen hebben. Denkt u hierbij aan schoorsteenbrand of zelfs koolstofmonoxidevergiftiging, maar ook aan zaken als het vervangen van uw rookkanaal. Het is dus belangrijk uw rookkanaal eens in de zoveel tijd te laten onderhouden en reinigen.

Renovatie van het rookkanaal

Iedere haard produceert afvalstoffen, ook wel rookgassen genoemd. Deze verbrandingsgassen moeten goed en veilig worden afgevoerd. Dit gebeurd door middel van een afvoerkanaal, oftewel een rookkanaal.Het rookkanaal is dus een belangrijk onderdeel van uw haard. Als er iets mis is met het afvoerkanaal, is het dan ook belangrijk dat deze wordt vervangen. Anders loopt u het risico op schoorsteenbrand of zelfs koolstofmonoxidevergiftiging. Dit zal u ongetwijfeld meer kosten dan alleen het laten repareren van uw rookkanaal.