06 - 515 77 371 info@openhaardbouw.nl

Renovatie Openhaard

Renovatie

Bij het woordje renovatie alleen al, gaat bij menig een de haren recht overeind staan. Vooral als u zelf kunt inschatten dat de schouw straks niet meer op de nieuwe schoorsteenmantel zal passen.

Geen probleem! Houweling Stijlschouwen heeft een eigen steenhouwer.

Wij renoveren rookkanalen en zonodig maken wij nieuwe rookkanalen in bijvoorbeeld nieuwbouw. Houweling’s stijlschouwen-/traditionele openhaardenbouw en woondecoraties Veiligheid boven alles! Een openhaard staat voor stijl, kwaliteit en warmte. Als de openhaard eenmaal gebouwd en klaar voor gebruik is, gaat het u natuurlijk om puur genieten. Dus laat het “pure genieten” niet bederven door de gedachten in uw achterhoofd “het zal toch wel veilig zijn!”

Gelukkig staat “Een echte Houweling” voor kwaliteit en veiligheid. Daarom bieden wij u graag wat uitleg zodat u zeker weet dat de kwaliteit en uw veiligheid gewaarborgd is.

Een nieuwe openhaard bouwen:

Het bouwen van openhaarden en schouwen gebeurt bij ons op traditionele wijze. Dit wil zeggen, geen betonnen binnenbak (deze zal altijd scheuren, ook als gas gebruikt wordt) Dit komt doordat de betonbak niet kan uitzetten of krimpen vanwege de warmte werking. Het gevolg zal Scheuren opleveren!

Daarom bouwen wij het vuurgedeelte van van de openhaard van origineel traditioneel vuursteen. Originele traditionele vuursteen De gele vuursteen die wij gebruiken is in delen verwerkt tot 1 geheel, en kan onderling het krimpen en uitzetten opvangen.
Wij gebruiken geen ijzeren doe-het-zelf-kap, want ook hier kiezen wij weer voor veligheid en kwaliteit want deze metselen wij op ambachtelijke wijze net als honderden jaren geleden.

Tegelijkertijd sluiten wij de haard toch af met een klep wij zullen u graag van uitleg voorzien hoe dit systeem werkt als u wij u in onze showroom mogen begroeten.

Inbouw in bestaande schouw

In deze situatie hakken wij de binnenzijde van de schouw geheel uit, en voeren uiteraard het puin af. Wij metselen vervolgens van binnen de schouw uit met verloop naar het rookkanaal. Het maakt niet uit of dit op de beganegrond op de eerste- of tweede etage dient te gebeuren. Ook hierin bouwen wij uiteraard een originele vuurbak.

Rookkanalen Voor het bouwen van een openhaard

(bij bestaande kanalen) dient u altijd een rookproef te laten uitvoeren, bij lekkage kan dit worden verholpen. Wij zullen altijd op alle eteages moeten hakken, alleen 15 cm slang zal er in gaan. Dit is voor gasvuur wel voldoende, maar op hout min. 18 cm beslist nodig. Bij een nieuwbouwwoning waar geen rookkanaal aanwezig is is een dubbel wandig rookkanaal noodzakelijk.

Gasinbouw

De inbouw haarden of schouwen die wij bouwen, kunnen ook worden voorzien van een gasblok. Zo’n gasblok kan los op de stookvloer branden, of in een aslade/rooster. Bij een gasblok op de vloer moet het gas apparatuur/regelblok aan de zijkant van de schouw gemonteerd worden. In een aslade en rooster gebeurt dit inbouwen achter de aslade. Het gasverbruik is laag, er hoeft in principe dus niet in het voor-/najaar door de cv worden bij gestookt.

Haard zonder schouw

Wij bouwen naast openhaarden tevens haarden zonder schouw, dit kunt u afstuken en eventueel met lijstwerk of MDF afwerken. Tevens bouwen wij zogeheten hoekhaarden, eveneens met originele vuurstenen.

Wat te doen een stookkuil in de vloer of een aslade en rooster nemen? Een stookkuil is een verdiept gedeelte waar het as blijft na het stoken. Alvorens wij dit maken, onderzoeken wij uiteraard of de bintlaag van de vloer niet in de vuurmond/stookgedeelte doorloopt. Is dit wel het geval dan kunnen wij de fundering aanpassen zodat een stookkuil toch mogelijk wordt, of een aslade/rooster installeren. Bij vloerverwarming bent u verplicht om een aslade/rooster te nemen dit in verband met het eventueel smelten van hitteslang.

2DSC06946